torsdag den 8. marts 2012

Problemformulering og problemstillinger

Hvad mente samtiden om Da Vincis naturvidenskab, og hvad var problematikken bag hans militære projekter?

Problemstillinger




1. Hvordan talte samtidens befolkning om Da Vinci?

Leonardo da Vinci levede fra 1452-1519. og han var anerkendt som en ganske usædvanlig person.

På grundlag af udsagn fra folk, der havde kendt Leonardo, skrev den toscanske maler og arkitekt Giorgio Vasari i 1550:

»Fra tid til anden hænder det på en måde, som overgår naturen, at et enkelt menneske af himlen er forunderligt begavet med skønhed, gratie og talent i så rigt mål, at vedkommende hæver sig langt over andre. Alle dette menneskes handlinger synes inspirerede, ja, det er åbenbart, at alt, hvad det foretager sig, kommer fra Gud snarere end fra menneskelig snilde.«

http://www.information.dk/276687





2. Hvilke faktorer gjorde Firenze til en vigtig by i renæssance tiden?

Hvorfor blev renæssancens Firenze nærmest oversvømmet af genier?

Leonardo Da Vinci, Galilei, Botticelli og Michelangelo, alle med rødder i en by, som på daværende tidspunkt ikke husede mere end 60-70.000 mennesker.

Det ville svare til at Esbjerg og Randers i samme stil spyttede historiske personer ud.

Vi spurgte vores guide fra Galilei museet, Karen, om det.

Ifølge hende var det en blanding af mange forskellige faktorer. Blandt andet blev en stor del af Firenzes befolkning dræbt af pesten, hvilket gav mangel på arbejdskraft, og med det højere lønninger. Det medførte, at der opstod et behov for veluddannede mennesker, til at varetage samfundet, bl.a. bankfolk, som Medici familien. Pesten havde samtidigt også skadet kirken, da den store katastrofe havde svækket folks tro på gud. Det gav rum til nye tanker, som f.eks. det heliocentriske verdensbillede.

I følge hende er nogle af de centrale punkter for Firenzes opblomstring at byens placering, midt i Italien, som gør at de kunne sætte sig på meget af den sydligt gående handel. Den stærke Medici familie, som kunne sætte meget i gang, og en effektiv infrastruktur.





3. Hvordan forsøgte Da Vinci at føre sine projekter ud i livet?

Han tegnede og skrev alle hans observationer ned i notesbøger. Disse bøger var dog svære at læse da Da Vinci skrev fra højre til venstre, for det første fordi han var venstrehåndet, og dermed ikke ville gnide i det, og for det andet fordi han ville holde sine notater for sig selv, så de ikke kunne læses og tages af andre.

Han har formentlig selv bygget små modeller af hans maskiner, men ikke maskiner i fuld størrelse, da han ikke havde hverken materialer eller økonomi til det. Da Vinci har formentlig også lavet en del bestillingsarbejde, især i forbindelse med hans militære våben (og mange af hans malerier).




4.
Hvorfor lavede Da Vinci militære våben når han var pacifist?

Ifølge Michael Mosley som var producer på en BBC dokumentar om Da vinci's maskiner, opdage holdet fejl på de maskiner, de forsøgte at bygge.

Mange af hans revolutionære designs indeholdt simple fejl, som forhindrede maskinerne i at virke ordentligt.

I artiklen bliver nævnt to mulige grunde til hans fejl. Dengang var der ikke mulighed for at få patenteret sine opfindelser, så det kunne have været for at beskytte dem mod gentagelse.

Samtidigt var Da Vinci også pacifist, så det kunne skyldes hans modvilje mod at forsyne den tids hertuger og konger med komplicerede våben og opfindelser, som kunne bruges militært.

Guiden på Vinci museet nævnte hans afhængighed af de familier han arbejde for, som en grund til hans mange militære anordninger. For at kunne lave hvad han gerne ville, måtte han bygge dem. Italien i renæssancens tid var et uroligt sted, med kampe mellem byer og familier, så mange af hans bestillinger er sikkert gået på militært udstyr.

Desuden kan man antage at han også godt kunne lide at udvikle, på trods af formålet.

Mht. de bevidste fejl, så var hun ikke sikker, men det ville ikke være usandsynligt, ud fra hvordan han normalt arbejde. Han var med hans spejlskrift og anderledes metoder, en excentrisk type

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.